Lorica Segmentata / roomalainen levyhaarniska

192,52 

Lorica segmentata eli roomalainen levyhaarniska oli Rooman legioonalaisten varuste. Valmistettu aidon mallin mukaisesti päällepuettavaksi varusteeksi.

Saatavuus: Varastossa

Tuotetunnus (SKU): CH-AH3851 Osasto:

Lorica Segmentata on hyvin tunnettu roomalaisten legioonalaisten käyttämä haarniskamalli, vaikka se olikin noin 300 vuoden käyttöaikansa puolesta suhteellisen lyhytikäiseksi jäänyt haarniskatyyppi metallihaarniskoiden historiassa. Haarniskatyypin roomalaisaikainen nimikin on unohtunut (mahdollisesti Lorica laminata), sillä Lorica segmentata-nimitys on jäljitettävissä vasta 1500-luvulle.

Lorica segmentata oli uudenlainen sovellus jo pronssikaudella käytetystä pienistä lomittain menevistä metallilevyistä valmistetusta suomuhaarniskasta (scale armour, roomalainen versio Lorica squamata). Lorica segmentatassa metallilevyistä leikatut suikaleet ovat kuitenkin huomattavasti kookkaampia ja vaakasuunnassa pitkänomaisia, joten sitä voidaan yksittäisten levyjen koon perusteella pitää ensimmäisenä levyhaarniskatyyppinä. Nahkahihnoilla toisiinsa kiinnitetyt levyt menevät osittain alempana olevan levyn päälle kattotiilien tavoin, minkä ansiosta haarniska joustaa vartalon liikkeiden mukana eikä olennaisesti rajoita käyttäjän liikkuvuutta. Lorica segmentata oli myös mahdollista purkaa nopeasti pienempiin osiin, jotka menivät kokoon kompakteiksi paketeiksi. Haarniskan kuljettaminen ja varastointi oli siten helppoa.

Haarniskan levyt oli tehty raudasta, levyjen kiinnitysosat messingistä ja osat kiinnitettiin toisiinsa nahkahihnoilla. Rautalevyjen ulkopinta oli ainakin joissakin tapauksissa onnistuttu karkaisemaan hiilikäsittelyllä sisäpintaa kovemmaksi.

Lorica segmentata oli käytössä suunnilleen ensimmäisen ajanlaskua edeltäneen vuosisadan loppupuolelta (10 ekr) 200-luvun lopulle, eli melko lyhyen osan Rooman valtakunnan olemassaolosta. Haarniskassa tapahtui vuosisatojen kuluessa jonkinverran pieniä muutoksia lähinnä levyjen kiinnitystavoissa ja haarniskasta oli olemassa useita paikallisia variaatioita. Lorica Segmentata oli käytössä koko Rooman valtakunnan alueella, mutta vanhempaa rengashaarniskaa (Lorica hamata) käytettiin kuitenkin Lorica segmentatan rinnalla ja se oli käytännössä jatkuvasti yleisempi haarniskatyyppi. Myös Lorica squamatan käyttö jatkui Lorica segmentatan rinnalla. Lorica segmentatan jäätyä pois käytöstä rengashaarniskaa käytettiin edelleen roomalaisajan loppuun asti.

Tämä Lorica segmentata-malli purkautuu kahdeksi kappaleeksi (oikea ja vasen puoli) jotka kiinnitetään toisiinsa nahkahihnoilla ja nahkanyöreillä.

 

 

Paino 6 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Lorica Segmentata / roomalainen levyhaarniska”
Scroll to Top