Rambo-veitsi ”Rambo 3”

56,95 

Rambo-veitsi, Rambo 3. Kolmannessa Rambo-elokuvassa nähdyn veitsen kopio, teroitettu laadukas terä ja laminoidusta puusta valmistettu kahva.

Saatavuus: Varastossa

Tuotetunnus (SKU): CSMASSKNAY29 Osasto:

Rambo-veitset ovat teräaseklassikoita, ja itse asiassa ensimmäisessä Rambo-elokuvassa nähty veitsi käynnisti onttokahvaisten selviytymisveitsien lajityypin kehityksen.

Rambo-veitsien ”keksimisestä” voidaan kiittää Sylvester Stallonea, joka on itsekin käsintehtyjen custom-veitsien keräilijä. Työstäessään käsikirjoitusta ensimmäiseen Rambo-elokuvaan Stallone lisäsi tarinaan veitsen, jota ei ollut mukana alkuperäisessä First Blood-novellissa. Veitsi oli käsikirjoituksen mukaan olennaisessa osassa useissa kohtauksissa ja Stallone teetti elokuvaa varten erikoisveitsen tunnetulla veitsisepällä Jimmy Lilellä. Veitsestä tehtiin useita prototyyppejä, ja elokuvaan päätyi versio jonka onttoon kahvaan oli pakattu erilaisia selvitymisvälineitä (veitsen ensimmäisessä versiossa kahvan sisällä oli pieni kääntöveitsi).

Rambo 2: First Blood Part II -elokuvaa varten Jimmy Lile teki ”Rambo-veitsestä” hieman suuremman version, jonka terä mustattiin. Väritystä lukuunottamatta veitsen malli on hyvin samanlainen kuin ensimmäisessä elokuvassa. Elokuvasarjan kolmanteen osaan Lile ei voinut tai halunnut tehdä uutta veistä, joten Stallone kääntyi toisen tunnetun veitsisepän Gil Hibbenin puoleen.

Rambo 3-elokuvaan suunniteltu veitsi oli alunperin edellisistä elokuvista tuttua onttokahvaista survival-veitsityyppiä, jonka hamarapuolella oli hammastus. Kyseinen aiempia isokokoisempi veitsi näkyy elokuvassa ensimmäisten kohtausten joukossa kuvatussa miinakenttäkohtauksessa. Elokuvan kuvausten jo alettu Stallone kuitenkin muutti mieltään ja pyysi Gil Hibbeniä suunnittelemaan veitsen uudelleen. Lopputuloksena oli tällöin perinteisempää puukahvaista Full Tang Bowie-veistä enemmän muistuttava isokokoinen veitsi, jonka omalaatuisin piirre oli pitkänomainen leikkaus terän keskellä. Rambo III -veitsestä tuli yksi kaikkien aikojen suosituimpia elokuvissa käytettyjen teräaseiden replikoita, jonka alkuperäistä tuotantosarjaa myytiin yli 250 000 kappaletta.

Terä, väistintanko ja ponsi ovat ruostumatonta terästä, kahva laminoitua puuta, Full Tang-rakenne. Nahkainen tuppi. Terä on laadukas ja teroitettu.

HUOM! Osassa veitsistä terän vasemmalla puolella olleet etsatut merkinnät on poistettu hiomalla. Veitsi on tästä syystä vastaavan näköinen kuin elokuvassa käytetty veitsi, jonka terässä ei ollut lainkaan merkintöjä. Merkintöjen poisto on voinut jättää terään naarmuja (terän pinnan pystyy tarvittaessa kiillottamaan hienolla vesihiomapaperilla).

Tekniset tiedot:

 • Veitsen pituus: 42cm
 • Terän pituus: 28cm
 • Kahvan pituus: 12,5cm
 • Terän leveys (5cm päässä kahvasta): 47mm
 • Terän leveys (5cm päässä kärjestä): 30mm
 • Terän paksuus (5cm päässä kahvasta): 6mm
 • Terän paksuus (5cm päässä kärjestä): 6mm
 • Veitsen paino: 653g
 • Terämateriaali: ruostumaton teräs (teräaseisiin tarkoitettu laatu)
 • Teroitus: teroitettu
 • Kahvan rakenne: Full Tang, kierrekiinnitys, purettavissa
 • Kahvan materiaali: laminoitu puu
 • Väistin ja ponsi: ruostumaton teräs
 • Tuppi: nahka
 • Käyttökohde: leikkaava veitsi,koriste, EI SOVELLU VESURIKSI

 

Kommentti: Vaikka Rambo 3-veitsi on Rambo I: First Blood ja Rambo II: First Blood Part 2-veitsistä poiketen Full Tang-rakenteinen eli teräruoto kulkee kahvan läpi ponteen asti ja kahvarakenne on niinollen selvästi kestävämpää tyyppiä, veitsen rakenteessa on kuitenkin yksi merkittävä heikkous. Yhdestä puukappaleesta työstetty kahva ei ole nimittäin kiinnitetty teräruotoon, vaan se on käytännössä puristettu väistintangon ja ponnen väliin. Teräruodon pää kiinnittyy ponnen keskellä olevaan pulttiin kierteillä (kahva on purettavissa kuusiokoloavaimella) ja teräruoto ei niinollen periaatteessa kosketa kahvan puuosia. Teräruodon kierteinen loppupää on työstetty eri kappaleesta kuin terä ja kiinnitetty ruotoon hitsaamalla. ”Kelluvasta” kahvasta ja kierteillä kiinnitetystä ponnesta seuraa, ettei veitsi sovellu hakkaamiseen, vaikka kahvarakenne ei lyhyen terän takia joudukkaan alttiiksi yhtä kovalle rasitukselle kuin esimerkiksi pitkäteräisen miekan teräruoto. Näinollen tämä veitsi soveltuu leikkaamiseen, mutta ei vesurina käyttöön tai vastaavaan hakkaamiseen.

Kommentti 2: Veitsi näyttää upealta ja on oman genrensä klassikko, mutta….

Vaikka elokuvassa Rambo III-veitsi olikin menestyksekkäästi ”sotilaskäytössä”, tämä veitsimalli ei käytännössä sovellu erityisen hyvin juuri muuhun käyttöön kuin koristeeksi. Esimerkiksi retkeilykäytössä tavallisen puukon tai linkkuveitsen ja retkikirveen / vesurin / modernin Khukri-veitsen yhdistelmä on huomattavasti käyttökelpoisempi.

 

Paino 2 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Rambo-veitsi ”Rambo 3””
Scroll to Top