Viikinkimiekka Petersen Type H + vyöllinen huotra

127,95 

Kolmiomaisella ponnella varustettu Petersen Type H mallinen viikinkimiekka. Replika on valmistettu oikeaksi käyttöä kestäväksi miekaksi, taottu ja karkaistu. Teroittamaton terä. Mukana puinen / nahkainen huotra.

Varasto loppu

Tuotetunnus (SKU): VS-AH6967RHG Osasto:

Kolmiomaisella vankalla ponnella varustettu H-tyypin viikinkimiekka on tavallaan viikinkiajan miekkojen arkkityyppi, joka oli käytössä viikinkiajan alusta 900-luvun lopulle saakka.

Klassiset viikinkimiekat olivat kehittyneet myöhäiseltä roomalaisajalta peräisin olevasta spathasta, joka taas oli roomalaisten käyttämän lyhyen Gladius-miekan pidennetty versio. Viikinkimiekkojen terä on kuitenkin lyhyempi kuin spathassa ja muutenkin viikinkien miekat ovat selvästi erilaisia kuin alkuperäinen spatha.

Viikinkimiekoille on ominaista hyvin leveä ja lähes koko terän mittainen veriura, joka keventää terää vaikuttamatta kestävyyteen. Viikinkimiekoissa on tylpähkö kärki ja jotakuinkin tasalevyinen terä, joka on ensisijaisesti tarkoitettu viiltäviin iskuihin, vaikka miekan pistokin oli kärjen tylpähköstä muodosta huolimatta tehokas aikakauden vartalosuojia vastaan. Klassiset viikinkimiekat ovat helposti tunnistettavissa massiivisesta ponnesta ja lyhyestä poikkiraudasta, joka on vain hieman miekan terää leveämpi. Kahva on lyhyt ja ponnen alapuoli on suunniteltu tukemaan otetta. Viikinkimiekat olivat yhden käden lyömämiekkoja, joita käytettiin yhdessä kilven kanssa.

Viikinkimiekat olivat käytössä ympäri viikinkialuetta ja levisivät kaupankäynnin kautta suureen osaan Eurooppaa. Suomessa Petersen Type H- viikinkimiekat olivat hyvin tavallisia ja runsaasti edustettuna löydettyjen viikinkimiekkojen joukossa.

Hersir-viikinkimiekka on tehty Petersen-typologian Type H-miekan mukaan. Replikassa on alkuperäisten miekkojen tavoin kahdesta osasta rakentuva ponsi, joka on koottu niittaamalla. Ponnen urassa on metallinen koristepunos alkuperäisten miekkojen tapaan. Suurin osa selvästi kalliimmista viikinkimiekkojen replikoista ei ole näiden yksityiskohtien suhteen uskollinen alkuperäisille miekoille, vaan niissä on yksiosainen valettu ponsi ja ponnen mukana valetut punosjäljitelmät.

Petersen Type H -miekka on useita myöhäisempiä viikinkimiekkoja leveäteräisempi ja miekan ponsi ja väistin ovat huomattavan massiivisia. Rakenteellisesti Hersir-miekka on siten jonkin verran painavampi kuin esimerkiksi selvästi kapeateräisempi ja pienemmällä ponnella varustettu Triple Lobed Godfred.

Tämän museolaatuisen replikamiekan taottu terä on taottu EN45-hiiliteräksestä (jousiteräs) ja karkaistu Rockwell 45-48 HRC-kovuuteen. Miekan kahvassa on leveä full tang-rakenne (ei kapeaa ruotoa, eli heiveröistä”Rat tail”-rakennetta) ja poikkirauta sekä päätynuppi ovat myös teräsrakenteisia. Kahva ja puurakenteinen tuppi (huotra) on päällystetty aidolla nahalla. Miekan terää ei ole teroitettu.

Tämä malli on ”Regular” / ”Battle Ready”-versio. Miekka vastaa materiaaleiltaan ja rakenteeltaan alkuperäistä ja se on teroitettavissa, jolloin sitä voidaan käyttää esimerkiksi leikkausharjoituksiin.

HUOM! Regular / Battle ready-miekka, valeteroitetulla tai teroitetulla terällä vastaa alkuperäistä taistelumiekkaa myös siinä suhteessa, että terävä terän reuna vaurioituu suhteellisen helposti toisen miekanterän iskusta. Regular –miekkaa ei tästä syystä suositella miekkailuun, missä terien reunat osuvat voimakkaasti toisiinsa. Varsinaiseen miekkailukäyttöön valmistetaan paksummilla ja pyöristetyillä reunoilla varustettuja versioita (Light Combat / Stage Combat-mallit), jotka on suunniteltu kestämään paremmin terän reunoihin kohdistuvia kolhuja. Jos tätä miekkaa halutaan käyttää miekkailuharjoituksiin, terän reuna on suositeltavaa pyöristää hiomalla.

Tekniset tiedot:

 • Kokonaispituus: 101cm
 • Miekan pituus: 96cm
 • Terän pituus: 78cm
 • Terän leveys (5cm päässä kahvasta): 58mm
 • Terän leveys (5cm päässä kärjestä): 37mm
 • Terän paksuus (5cm päässä kahvasta): 5mm
 • Terän paksuus (5cm päässä kärjestä): 4,5mm
 • Kokonaispaino: 2456g
 • Miekan paino: 1634g
 • Terämateriaali: taottu EN45 hiiliteräs (jousiteräs)
 • Terän karkaisu: 45-48 HRC
 • Teroitus: teroittamaton (teroitettavissa)
 • Veriuurna: kyllä
 • Kahvan rakenne: Full Tang, hitsattu ponsi
 • Kahvan materiaali: nahalla päällystetty puu
 • Väistin ja ponsi: teräs
 • Huotra: nahalla päällystetty puu
 • Käyttökohde: näyttelykäyttö, miekkailu, leikkausharjoitukset

Miekan mukana on kietaisuvyöllä varustettu huotra.

HUOM! Miekka on valmistettu käsityönä, minkä johdosta miekkojen mitoissa ja painossa voi olla hieman vaihtelua; ylläolevat tiedot on otettu yhdestä esimerkkikappaleesta.

HUOM2! Petersen H-tyyppinen viikinkimiekka on leveäteräisempi ja erityisesti ponsi on massiivisempi kuin muissa viikinkimiekkatyypeissä, joten miekka on muita tyyppejä painavampi. Tässä replikassa ponsi on täyttä terästä (ei ontoksi työstetty) ja väistin on myös hyvin paksu, joten miekan painoa voi miekkailukäyttöä varten tarvittaessa vähentää muokkaamalla pontta ja väistintä kevyemmiksi.

Loppu

 

Keräilynäkökulma ja näyttelykäyttö:

Miekka on hintaansa nähden erittäin laadukas ja vastaa käytettyjen materiaalien puolesta aitoja viikinkiajan miekkoja (EN45-hiiliteräs on tosin parempilaatuista kuin viikinkiajalla saatavilla olleet teräslaadut). Miekka ei ole myöskään ”teollisesti valmistetun” oloinen kuten useat muut viikinkimiekkojen replikat.

 

Paino 4 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Viikinkimiekka Petersen Type H + vyöllinen huotra”
Scroll to Top