Dao / Kiinalainen sapeli (Willow leaf sabre / Liu Ye Dao)

105,00 

Kungfu-miekka / Tai Chi-miekka Dao eli Kiinalainen sapeli (Willow leaf sabre / Liu Ye Dao). Taottu ja karkaistu korkeahiiliteräksinen terä, mikä on kiilotettu ja teroitettu. Puinen kahva, Mukana puinen huotra.

Varasto loppu

Tuotetunnus (SKU): CSMA6411 Osasto:

Dao eli sapeli otettiin Kiinassa käyttöön mongooli-invaasioiden seurauksena 1200-1300 luvuilla. Käyräteräinen sapeli osoittautui niin käytännölliseksi, että sillä alettiin sotilaskäytössä suurelta osin korvata suorateräinen Jian-miekka jo 1400-luvulla.

Suosituin versio sapelista oli Liu Ye Dao (”Willow leaf”), jonka terän mitoissa oli melko paljon vaihtelua. Terä saattoi olla tasapaksu tai kärkeä kohti kapeneva. Myös terän hamarapuoli oli toisinaan teroitettu kärkipäästään. Sotilaskäyttöä varten Daosta valmistettiin erimittaisia versioita riippuen käyttäjäryhmän tarpeista. Daon terän pituus ja muoto, kahvan osien muoto ja koristelu oli sotilaskäytössä määritelty standardeilla.

Willow Leaf -sapelin jälkeen kehitetty Pian Dao oli tasapaksulla ja hyvin kaarevalla terällä varustettu sapelimalli, joka ei koskaan ollut erityisen laajassa käytössä.

Yan Mao (”Goose quill”) Dao oli suorateräinen lukuunottamatta kaarevaa kärkeä. Terä oli teroitettu kärjestä myös hamarapuolelta. Sotilaskäyttöön suunnitellun Yan Mao-mallin ideana oli yhdistää ”Willow leaf” -sapelin ja suorateräisen Jian-miekan parhaat ominaisuudet. Yhdistelmä mahdollisti monipuoliset tekniikat, mutta sapelin hallitseminen oli vaativampaa ja vaati runsaasti harjoitusta. Tämä variaatio jäikin käytännössä pois käytöstä 1700-luvulla.

Liu Ye Dao:n syrjäytti 1800-luvun puolivälissä lopulta siviilikäyttöön valmistettu Niu Wei Dao (”Oxtail”). Tämä malli eroaa muista Daoista etupäästään levenevän selvästi kaarevan terän puolesta. Oxtail-malli on muita sapeleita pitkäteräisempi ja painavampi ja sen tehokas käyttö oli aiempia versioita helpompaa, minkä takia se soveltui hyvin siviilien käyttöön.

Daon terässä oli Jian-miekasta poiketen yksi tai useampi veriuurna, joiden tarkoitus oli vahvistaa ja keventää terää. Miekka on Full tang-rakenteinen ja teräruoto on kiinnitetty ponteen haaroittamalla ja taivuttamalla.

Daon terä valmistettiin yleensä upottamalla korkeahiilisestä mahdollisimman kovasta teräksestä valmistettu leikkaava reuna pehmeämmästä teräksestä muokattuun hamarapuoleen tai laminoimalla korkeahiilinen teräs pehmeämpien teräs- tai rautasuikaleiden väliin.

Ponsi, kahvan väliholkit ja ja väistinlevy olivat yleensä rautaa tai terästä, myös pronssia ja messinkiä käytettiin.

Daossa oli puukahva ja sen päällä silkkinyöritys sotilaskäytön määrittelemillä väreillä. Toisinaan käytettiin paljasta puukahvaa, toisinaan kahva päällystettiin nahalla tai rauskunnahalla ennen nyöritystä. Kahva voitiin nyörittää myös nahasta tai rauskunnahasta tehdyllä punoksella.

Daon huotra tehtiin puusta. Huotra oli tyypillisesti lakattu, toisinaan nahalla päällystetty.

 

Sapelissa on 1045-hiiliteräksinen TEROITETTU terä ja kaksi veriuurnaa. Puurakenteinen (rosewood) huotra ja kahva sekä messinkiset / valumetalliset kahvan ja huotran osat.

Sapeli soveltuu Tai-Chi / Taijiquan (Taiji) tai Kung-fu yms. kiinalaisten taistelulajien harjoitteluun huomioiden, että se on TEROITETTU. Tarvittaessa sapelin terä on mahdollista tylsyttää esimerkiksi penkkihiomakoneella tai tavallisella työkalukovasimella / hiomakivellä.

Sapeli sopisi 1045-korkeahiiliteräksestä valmistetun teränsä puolesta myös leikkausharjoituksiin. Valmistuksen nopeuttamiseksi kahvarakennetta ei kuitenkaan ole tehty yhtä kestäväksi kuin taistelukäyttöön valmistetuissa alkuperäisissä miekoissa, joten tämä sapeli on tarkoitettu ensisijaisesti kokoelmaesineeksi, Tai Chi tai Kung Fu-miekankäsittelyharjoituksiin tai koristeeksi eikä kiinteän kohteen lyömiseen tarkoitetuksi miekaksi.

Tekniset tiedot:

 • Kokonaispituus: 93cm
 • Miekan pituus: 88,5cm
 • Terän pituus: 69,5cm
 • Kahvan pituus: 18cm
 • Terän leveys (5cm päässä väistintangosta): 35mm
 • Terän leveys (5cm päässä kärjestä): 27mm
 • Terän paksuus (5cm päässä väistintangosta): 6mm
 • Terän paksuus (5cm päässä kärjestä): 5mm
 • Kokonaispaino: 1565g
 • Miekan paino: 1010g
 • Terämateriaali: 1045 hiiliteräs
 • Teroitus: TEROITETTU
 • Kahvan materiaali: puu (rosewood)
 • Väistin ja ponsi: valettu seosmetalli / messinki
 • Huotra: puu (rosewood)
 • Käyttökohde: Taiji / Tai Chi, Kung fu yms. kiinalaiset miekankäsittelylajit

Tilapäisesti loppu

 

Paino 5 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Dao / Kiinalainen sapeli (Willow leaf sabre / Liu Ye Dao)”
Scroll to Top