Jian / Kiinalainen suora miekka

52,50 

Jian eli kiinalainen suora miekka. Sopii Kung Fu- ja Tai Chi-miekaksi, koristeeksi, rekvisiitaksi, sisustukseen yms. Hiiliterästerä, puukahva ja puinen huotra. Muut metalliosat valumetallia.

Varasto loppu

Tuotetunnus (SKU): CSMA6407 Osasto:

Kiinalainen Jian on suorateräinen kaksipuoleisesti teroitettu miekka, jonka historia ulottuu vähintään kolmen tuhannen vuoden taakse. Alunperin Jianit tehtiin pronssista valamalla samalla tavalla kuin pronssikautiset miekat Euroopassa. Valmistusprosessin ja pronssin haurauden johdosta pronssinen Jian oli eurooppalaisten pronssimiekkojen tavoin suhteellisen lyhytteräinen. Kiinassa rautametalleja alettiin käyttää terien valmistukseen vasta hieman ennen ajanlaskun alkua. Rautametallin käyttö johti Jianin terän vähittäiseen pitenemiseen kunnes Tang-dynastian aikana kaikki Jianit tehtiin raudasta / teräksestä. Kiinalainen miekanvalmistustaito kohosi huippuunsa Song-dynastian aikana (960-1279). Jian oli hyvin suosittu Ming (1368-1644) ja Qing (1644-1911) -dynastioiden aikana, vaikka sotilaskäytössä Dao (sapeli) alkoikin merkittävässä määrin korvata sitä jo 1400-luvulta alkaen.

Sotilaskäyttöön valmistetut Jian-miekat olivat aikakautensa standardien mukaan mitoitettuja. Koska Kiinassa alueelliset sotaherrat pitivät yllä omia armeijoitaan ja Jian oli lisäksi suosittu myös siviilien keskuudessa, tuloksena oli vuosisatojen mittaan lukematon määrä erilaisia Jian-variaatioita. Jianien teräpituus ja kahvan yksityiskohdat vaihtelivat niin ollen hyvin paljon. Jian on yhden käden miekka, mutta siitä on valmistettu myös pidennetyllä kahvalla ja terällä varustettuja kaksikätisiä versioita.

Jianin terä on suhteellisen kapea ja kärki on pyöreähkö. Molemmin puolin teroitettu terä soveltuu sekä viiltäviin iskuihin että pistoihin. Jianin terässä on tyypillisesti kärjestä kahvaan ulottuva keskiharjanne, jolloin terän läpileikkaus on vinoneliö. Myös veriuurnallisia Jianeita on valmistettu (veriuurna on terän keskiharjanteen molemmilla puolilla), mutta ne olivat suhteellisen harvinaisia sillä kapea terä ei käytännössä tarvinnut keventämistä.

Jianin terä tehtiin yleensä yhdistämällä korkeahiilisestä mahdollisimman kovasta teräksestä valmistettu leikkaava reuna vääntölujuutta antavaan pehmeämpään vähähiiliseen teräkseen tai rautaan. Koska Jianin terä oli kapea ja kaksipuolisesti teroitettu se tehtiin käytännössä laminoimalla vähähiiliset suikaleet korkeahiilisen ytimen molemmille puolille.

Jianin symmetrinen väistintanko oli lyhyt ja paksuhko, mutta muuten muodoltaan vaihteleva. Väistin voi olla joko kohtisuorassa terään nähden tai kallistettu joko terään tai kahvaan päin. Eurooppalaista miekoista Jianin kahva eroaa kahvan puuosan ja väistintangon sekä ponnen välillä olevista metallisista väliholkeista. Väistin ja ponsi sekä holkit oli tyypillisesti valettu pronssista tai messingistä. Kahva on puuta, toisinaan sarvea. Sotilaskäyttöön tarkoitetuissa miekoissa kahva päällystettiin yleensä paremman pidon tarjoavalla rauskunnahalla.

Jianissa on Full Tang-rakenne ja ponnen lävistävä teräruoto lukittiin haaroittamalla ja taivuttamalla ruodon pää. Jianin kahvassa oli usein reikä rannelenkkiä varten ja miekan ponteen kiinnitettiin toisinaan narun päässä oleva silkkinen koristetupsu.

Jianin huotra oli puurakenteinen ja päällystetty usein lakatulla ja sileäksi hiotulla rauskunnahalla.

 

Tässä lyhyessä kaksiteräisessä miekassa on kiinalaisille miekoille poikkeuksellinen veriura ja terä on kapeimmillaan 13cm päässä kärjestä. Puurakenteinen (rosewood) huotra ja kahva sekä messinkiset / valumetalliset koristeosat. Kahva on päällystetty nahalla.

Miekka soveltuu Tai-Chi / Taijiquan (Taiji) tai Kung-fu yms. kiinalaisten taistelulajien harjoitteluun huomioiden, että se on TEROITETTU. Tarvittaessa miekan terä on mahdollista tylsyttää esimerkiksi penkkihiomakoneella tai tavallisella työkalukovasimella / hiomakivellä.

Miekka sopisi 1045-korkeahiiliteräksestä valmistetun teränsä puolesta myös leikkausharjoituksiin (huomioiden, ettei kaksiteräisiä viiltämiseen / pistämiseen suunniteltuja miekkoja ole tarkoitettu samalla tavalla leikkaaviksi kuin samurai-miekkoja). Valmistuksen nopeuttamiseksi kahvarakennetta ei kuitenkaan ole tehty yhtä kestäväksi kuin taistelukäyttöön valmistetuissa alkuperäisissä miekoissa, joten tämä miekka on tarkoitettu ensisijaisesti kokoelmaesineeksi, Tai Chi tai Kung Fu-miekankäsittelyharjoituksiin tai koristeeksi eikä kiinteän kohteen lyömiseen tarkoitetuksi miekaksi.

Tekniset tiedot:

 • Kokonaispituus: 81,5cm
 • Miekan pituus: 72cm
 • Terän pituus: 52cm
 • Kahvan pituus: 16,5cm
 • Terän leveys (5cm päässä väistintangosta): 42mm
 • Terän leveys (5cm päässä kärjestä): 32mm
 • Terän paksuus (5cm päässä väistintangosta): 6mm
 • Terän paksuus (5cm päässä kärjestä): 4mm
 • Kokonaispaino: 1185g
 • Miekan paino: 720g
 • Terämateriaali: 1045 hiiliteräs
 • Terän karkaisu:
 • Teroitus: teroitettu, mutta ei erityisen terävä (loiva teroituskulma)
 • Kahvan materiaali: puu (rosewood), nahka
 • Väistin ja ponsi: valettu seosmetalli / messinki
 • Huotra: puu (rosewood)
 • Käyttökohde: Kung-fu, Taiji, Tai Chi yms. kiinalaiset miekankäsittelylajit

 

Paino 5 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Jian / Kiinalainen suora miekka”
Scroll to Top