Eurooppalainen umpikypärä (Closed Helm)

79,99 

Eurooppalainen umpikypärä (Closed Helm) oli haarniskoidun ritarin kypärän viimeisin kehitysaste. Umpikypärässä on avattava viisiiri ja integroitu kaulaosa, mikä saadaan liitettyä suoraan levyhaarniskan osaksi.

Varasto loppu

Tuotetunnus (SKU): MH-3814 Osasto:

Closed Helm oli keskiaikaisten umpinaisella kasvosuojalla ja kaulasuojuksella varustettujen kypärien viimeisin kehitysaste 1400-luvun lopulta alkaen. Aikaisemmasta Armet-kypärästä Closed Helm erosi siten, että sekä kypärän visiiri(t) että kaulasuoja oli saranoitu samaan korvien yläpuolella olevaan akselitappiin, kun taas Armet-kypärässä kaulaosa koostui kahdesta erikseen kypärän runkoon saranoidusta sivuille aukeavasta poskikappaleesta. Closed Helm-kypärissä käytettiin usein kaksoisvisiiriä, jonka kumpaakin osaa saattoi liikuttaa toisistaan riippumatta. Tällöin kypärä oli mahdollista pitää mahdollisimman avonaisena muulloin kuin varsinaisessa taistelutilanteessa.

Closed Helmet oli alunperin kokonaisen levyhaarniskan osa, mutta sen käyttö ei loppunut miekkojen jäätyä sodankäynnissä sivuaseen asemaan 1500-luvun alkupuoliskolla, jolloin myös levyhaarniskat kävivät tarpeettomiksi. Closed Helmetiä käytettiin tämän jälkeen edelleen kevyemmin haarniskoiduilla ratsastavilla sotilailla, jotka käyttivät umpikypärää lopulta pelkän rinta-/selkäpanssarin kanssa. Closed Helm jäi lopullisesti pois käytöstä vasta 1600-luvun puolivälissä, eli umpikypärää käytettiin vielä aikana jolloin pistoolit muodostivat ratsusotilaan pääaseistuksen.

Umpikypärää käytettiin myös turnajaisissa, jolloin kypärän koristelu strutsin sulista tehdyllä tunnusomaisella töyhdöllä oli erityisen tavallista.

Replika on tehty ranskalaisessa museossa olevan alkuperäiskappaleen mallin mukaan. Kypärän niskassa on pidike strutsin sulille. Kypärä on valmistettu pinnoittamattomasta (white metal) teräslevystä (18 gauge), joten se on tarvittaessa helppo patinoida vanhemman näköiseksi.

Kypärä on tehty toimivaksi / päässä pidettäväksi ja se on mitoitukseltaan väljä, kuvissa käytetyn styroksipään päänympärys on n. 59cm ja kypärä istuu hyvin väljästi. Mukana on erillinen pehmustehuppu.

 

Loppu

 

Paino 3 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Eurooppalainen umpikypärä (Closed Helm)”
Scroll to Top