Gladiaattorikypärä Thraex I

158,00 

Gladiaattorin kypärä Thraex I. Teräksinen jäljennös roomalaisajan gladiaattoritaisteluissa käytetystä kypärämallista. Kypärä on tehty toimivaksi replikaksi eli sitä voi käyttää kuten alkuperäistä kypärää.

Saatavuus: Varastossa

Tuotetunnus (SKU): MH-6206 Osasto:

Kreikkalaiset alkoivat vähitellen korvata Korinttilaista kypärää avoimemmilla kypärillä, joista ensimmäiset tunnetaan nimellä Traakialainen kypärä (Thracian Helmet / Phrygian Helmet). Traakialaisesta kypärästä tehtiin vuosisatojen kuluessa runsaasti erilaisia variaatioita, joiden tunnusomaisin yhteinen piirre oli kypärän takaa päälaelle nouseva kiinteä metalliharja (joka muistuttaa varhaisemmassa Korinttilaisessa kypärässä käytettyä hevosen jouhista valmistettua koristeharjaa) ja kypärän otsalla oleva lippa, jonka tarkoitus oli varjostaa sotilaan silmiä (tämä periytyi tavasta kantaa korinttilaista kypärää ylöskäännettynä). Molemmat rakenteet myös vahvistivat kypärää huomattavasti miekan iskuja vastaan. Traakialaiset kypärät tehtiin aluksi pronssista ja myöhemmin etenevästi raudasta.

Korinttilaisesta kypärästä poiketen Traakialaisen kypärän runko jätti kasvot näkyviin ja lisäsuojaksi kypärään kiinnitettin erilliset poskia suojanneet levyt. Toisinaan levyistä tehtiin niin suuret, että ne lähestulkoon koskettivat toisiaan kasvojen edessä ja tästä kehitettiin yhtenäinen kasvosuojusosa. Kasvosuojuksella varustetut kypärät olivat kuitenkin turhan monimutkaisia sotilaskäyttöön varsinkin kun ne lisäksi rajoittivat huomattavasti näkökenttää, mutta areenoilla käydyissä taisteluissa ne olivat omiaan täydellisen kasvojen ja pään suojauksen ansiosta. Roomalaisaikana kasvosuojuksella varustettu Traakialainen kypärä levisikin laajaan suosioon gladiaattoritaisteluissa kahtena erilaisena päätyyppinä (Murmillo ja Thraex), ja siitä tuli yksi antiikinajan ikonisista kypärämalleista. Samalla erityisesti kyseinen pyöreillä verkotetuilla silmänrei’illä varustettu traakialainen kypärä on yksi omituisimman näköisistä kypäristä joilla on ollut laajaa historiallista käyttöä.

Areenataisteluissa eri gladiaattorityyppien tuli erottua selvästi toisistaan, joten kypäristä tehtiin tarkoituksella mahdollisimman suurikokoisia jotta niiden erityispiirteet näkyivät hyvin katsomoon. Thraex-tyypin gladiaattorikypärä on siten ulkomitoiltaan huomattavan iso muihin historiallisiin kypäriin verrattuna.

Replika on valmistettu teräslevystä (18 gauge) ja koristeltu messinkiosilla. Kypärän mukana on irtonainen pehmustehuppu.

Kypärä on tehty toimivaksi / päässä pidettäväksi ja se on mitoitukseltaan väljä, kuvissa käytetyn styroksipään päänympärys on n. 59cm ja kypärä istuu hyvin väljästi, erityisesti ilman pehmusteita.

 

 

Paino 3 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Gladiaattorikypärä Thraex I”
Scroll to Top