M16-A1 rynnäkkökivääri

183,87 

Rynnäkkökivääri M16-A1. Kokometallinen replika-ase. Kivääri virittyy ja kuivalaukeaa, lipas irtoaa. Etu- ja takatukki muovia kuten esikuvassa.

Saatavuus: Varastossa

Tuotetunnus (SKU): DE-1133 Osasto:

M16-kiväärin kehittämiseen johtanut tapahtumakulku alkoi vuonna 1948, jolloin laajojen selvitysten perustella päädyttiin johtopäätökseen, että tavallinen jalkaväen sotilas oli aseistettava automaattisella aseella, jonka oli käytännön syistä ammuttava huomattavasti käytössä olleita 7,62*51mm (.308) patruunoita kevyempiä luoteja. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi kehitettiin 1950-luvun alkupuolella 5,56mm (.223) patruuna.

Eugene Stoner kehitti ArmaLitessa USA:n vuonna 1954 armeijan testeihin osallistuneen AR-10-rynnäkkökiväärin, joka ampui silloin käytössä ollutta raskasta 7,62*51mm patruunaa. Vastaavasta patruunasta huolimatta AR-10 oli kilpailevia malleja selvästi modernimpi ja käyttökelpoisempi useiden ominaisuuksien suhteen. Prototyypeissä ilmenneiden ongelmien takia AR-10 ei kuitenkaan koskaan päässyt USA:n armeijan aseistukseen, vaikka mallia sittemmin käytettiinkin Hollannissa valmistettuna joidenkin maiden armeijoissa.

Muutamaa vuotta myöhemmin AR-10 skaalattiin 5,56mm patruunalle, ja lopulta erinäisten takaiskujen jälkeen AR-15 tuli valituksi 1961 U.S. Air Forcen uudeksi aseeksi osittain siksi, että se oli tällöin ainoa saatavilla ollut 5,56mm asemalli. Tämä alkuperäinen 80 000 aseen tilaus kuitenkin peruttiin, mutta seuraavien vuosien aikana Etelä-Vietnamiin lähettyjen testiaseiden saamat hyvät arviot johtivat lopulta siihen, että ase hyväksyttiin lopulta vuonna 1963 mallinimella M16. Vuonna 1965 M16-kivääriä alettiin ottaa suuremmassa määrin käyttöön juuri puhjenneessa Vietnamin sodassa.

Vuonna 1967 lopulliseksi tuotantomalliksi tuli käyttökokemusten perusteella paranneltu M16A1, jossa on Bird cage-tyyppinen liekinsammutin ja lukon manuaalisen sulkemisen mahdollistava vipu aseen oikealla kyljellä. Alkuvaiheessa aseita vaivanneet toimintahäiriöt oli M16A1-mallissa saatu myös pääasiallisesti poistettua. Lipaskapasiteetti oli alkujaan 20 patruunaa, nykyisin standardina olevat 30-patruunan kaarevat lippaat saatiin kehitettyä toimintavarmoiksi ja tuotantoon vasta myöhemmin. Myös 40 ja 50 patruunan tankolippaita kokeiltiin, mutta ne osoittautuivat epäluotettaviksi ja epäkäytännöllisiksi. Nykyisin M16-tyypin aseisiin on saatavilla myös 100-patruunan rumpulippaita. (Oikea M16-lipas mahtuu replikan lipaskuiluun, mutta se ei lukitu paikalleen ilman muokkausta).

M16A1 tuli tunnetuksi Vietnamin sodan standardiaseena. Ensimmäisen sukupolven M16-aseet ovat tunnistettavissa sileästä, eteenpäin suippenevasta kolmikulmaisesta etutukista ja kahdenkymmenen patruunan lyhyestä suorasta lippaasta. Replika on kopio alkuvaiheen M16A1-kivääristä, jossa on hylsynpoistoaukon suojaluukku, mutta ei vielä lippaanvapautinta ympäröiviä korokkeita.

  • Denix replika-ase #1033
  • Metalliosat kevytmetallivalua
  • Muovitukki ja muoviset kahvaosat
  • Ase virittyy ja kuivalaukeaa kuten aito, lipas irtoaa
  • Pituus: 975mm
  • Paino:

 

HUOM! Denix-replika-aseet on tarkoitettu ensisijaisesti koristeiksi, ei teknisiksi mallikappaleiksi. Replikoissa ei ole karkaistuja osia, joten raju käsittely ja replikoiden kuivalaukominen voi mallista riippuen rikkoa replikan laukaisukoneiston virekynnykset, jouset yms. osat.

 

Paino 4,5 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “M16-A1 rynnäkkökivääri”
Scroll to Top