Myöhäinen viikinkimiekka Petersen / Oakeshott X + vyö

148,95 

Viikingin miekka X-tyyppi. Tämä edullinen viikinkimiekan replika on valmistettu aidon kappaleen mukaisesti hiiliteräksestä ja taottu ja karkaistu miekkailua kestäväksi.

Saatavuus: Varastossa

Tuotetunnus (SKU): MS-AH6964RHG Osasto:

Tämä miekkamalli on peräisin myöhäisemmältä viikinkiajalta (900-1000-luvulta) ja se on saanut voimakkaasti vaikutteita yleisesti Euroopassa käytetyiltä yhden käden miekoilta. Varhaisemmista viikinkimiekoista tämä tyyppi eroaa mannereurooppalaistyylisen pitkän ja suoran kädensuojuksensa (väistin) ja päätynuppinsa (ponsi) puolesta. Tämä miekka on Petersenin viikinkiajan miekkojen luokittelun mukaisesti myöhäisempää X-tyyppiä ja vastaavasti Oakeshott-luokittelun mukaisen ristiretkiajan / keskiajan miekkojen X-tyyppiä. Miekan linssin muotoinen (Brazil Nut) ponsi on Oakeshott type A / Alfred Geibig type 15 – mallinen, mitä käytettiin miekoissa yleisesti vuosien 950-1250 välillä.

Keskiajalla miekkojen valmistus ei ollut standardisoitua, vaan miekkoja valmistivat yksityiset asesepät apulaisineen. Tästä syystä miekkojen yksityiskohdissa oli suurta vaihtelua. Keskiajalla yhden käden taistelumiekan terämalli muodostui Länsi-Euroopassa ja Itämeren ympärysmaissa varsin yhdenmukaiseksi. Miekan kahvaosien yksityiskohdat ja viimeistely taas riippuivat olennaisesti asiakkaiden mieltymyksistä ja rahavaroista. Huomattava osa viikinkien käyttämistä miekoista oli tarkkaan ottaen valmistettu viikinkialueen eteläpuolella Pohjois-Saksassa (mm. kuuluisat +ULFBERHT+ -miekat), mikä selittää miekkatyypin laajaa suosiota.

Viikinkien Länsi-Eurooppaan muuttaneet jälkeläiset eli normannit käyttivät vastaavia miekkoja valloittaessaan Englannin ja osallistuessaan ensimmäiseen ristiretkeen. Tämä miekkamalli on siten tyyliltään yleiseurooppalainen ja vastaavat miekat olivat käytössä satoja vuosia suuressa osassa Eurooppaa. Tämä miekka sopii ajanmukaiseksi varusteeksi viikingin lisäksi normannille, ristiretkeläiselle ja yleisesti länsi-, keski- tai pohjois-eurooppalaiselle keskiajan ritarille ja sotilaalle 800-luvulta 1200-luvulle. Tämän tyyppiset miekat olivat viikinkiajalla ja keskiajan alkupuolella laajasti käytössä Itämeren ympäristössä ja niinollen myös Suomessa, missä 11% löydetyistä viikinkiajan miekoista edustaa Petersen X-tyyppiä (Lehtosalo-Hilander 1985).

Tämän museolaatuisen replikamiekan taottu terä on tehty korkeahiilisestä EN45-jousiteräksestä ja karkaistu Rockwell 45-48 HRC-kovuuteen. Miekan kahvassa on leveä full tang-rakenne (ei kapeaa ja heiveröistä ”Rat tail”-ruotoa) ja poikkirauta sekä päätynuppi ovat myös teräsrakenteisia. Puinen kahva ja puurakenteinen tuppi (huotra) on päällystetty aidolla nahalla. Tupessa on mukana kantovyö. Miekan terää ei ole teroitettu.

Tämä malli on ”Regular” / ”Battle Ready”-versio. Miekka vastaa materiaaleiltaan ja rakenteeltaan alkuperäistä ja se on teroitettavissa, joilloin sitä voidaan käyttää esimerkiksi leikkausharjoituksiin.

HUOM! Regular / Battle ready-miekka, valeteroitetulla tai teroitetulla terällä vastaa alkuperäistä taistelumiekkaa myös siinä suhteessa, että terävä terän reuna vaurioituu suhteellisen helposti toisen miekanterän iskusta. Regular –miekkaa ei tästä syystä suositella miekkailuun, missä terien reunat osuvat voimakkaasti toisiinsa. Varsinaiseen miekkailukäyttöön valmistetaan paksummilla ja pyöristetyillä reunoilla varustettuja versioita (Light Combat / Stage Combat-mallit), jotka on suunniteltu kestämään paremmin terän reunoihin kohdistuvia kolhuja. Jos tätä miekkaa halutaan käyttää miekkailuharjoituksiin, terän reuna on suositeltavaa pyöristää hiomalla.

Tekniset tiedot:

 • Kokonaispituus: 105cm
 • Miekan pituus: 94cm
 • Terän pituus: 78cm
 • Terän leveys (5cm päässä kahvasta): 47,5mm
 • Terän leveys (5cm päässä kärjestä): 35,5mm
 • Terän paksuus (5cm päässä kahvasta): 4,7mm
 • Terän paksuus (5cm päässä kärjestä): 4,5mm
 • Kokonaispaino: 2140g
 • Miekan paino: 1302g
 • Tasapainopiste: 18cm väistin etupuolella
 • Terämateriaali: taottu EN45 hiiliteräs (jousiteräs)
 • Terän karkaisu: 45-48 HRC
 • Teroitus: teroittamaton (teroitettavissa)
 • Veriuurna: kyllä
 • Kahvan rakenne: Full Tang, hitsattu ponsi
 • Kahvan materiaali: nahalla päällystetty puu
 • Väistin ja ponsi: teräs
 • Huotra: nahalla päällystetty puu
 • Käyttökohde: näyttelykäyttö, miekkailu, leikkausharjoitukset

Miekan mukana on kantovyöllinen huotra.

HUOM! Miekka on valmistettu käsityönä, minkä johdosta miekkojen mitoissa ja painossa voi olla hieman vaihtelua; ylläolevat tiedot on otettu yhdestä esimerkkikappaleesta.

 

Keräilynäkökulma ja näyttelykäyttö:

Miekka on hintaansa nähden erittäin laadukas ja vastaa käytettyjen materiaalien puolesta aitoja viikinkiajan loppupuolen / keskiajan alun miekkoja (EN45-hiiliteräs on tosin käytännössä parempilaatuista kuin keskiajalla saatavilla olleet teräslaadut). Miekka ei ole myöskään ”teollisesti valmistetun” oloinen kuten useat muut keskiaikaisten miekkojen replikat.

 

Paino 4 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Myöhäinen viikinkimiekka Petersen / Oakeshott X + vyö”
Scroll to Top