Viikinkimiekka ”Triple Lobed Godfred”

109,00 

Viikinkiajan miekka kolmilohkoisella ponnella. Valmistettu taotusta ja karkaistusta 0

Varasto loppu

Tuotetunnus (SKU): VS-AH6966RLP Osasto:

Kolmilohkoisella ponnella varustettu viikinkimiekka oli viikinkiajan tavallisimpia miekkoja. Kolmilohkoinen ponsi pysyi käytössä lukuisina variaatioina lähes koko viikinkiajan, n. 750-luvulta aina 1000-luvun alkuun asti.

Klassiset viikinkimiekat olivat kehittyneet myöhäiseltä roomalaisajalta peräisin olevasta spathasta, joka taas oli roomalaisten käyttämän lyhyen Gladius-miekan pidennetty versio. Viikinkimiekkojen terä on kuitenkin lyhyempi kuin spathassa ja muutenkin viikinkien miekat ovat selvästi erilaisia kuin alkuperäinen spatha.

Viikinkimiekoille on ominaista hyvin leveä ja lähes koko terän mittainen veriura, joka keventää terää vaikuttamatta kestävyyteen. Viikinkimiekoissa on tylpähkö kärki ja jotakuinkin tasalevyinen terä, joka on ensisijaisesti tarkoitettu viiltäviin iskuihin, vaikka miekan pistokin oli kärjen tylpähköstä muodosta huolimatta tehokas aikakauden vartalosuojia vastaan. Klassiset viikinkimiekat ovat helposti tunnistettavissa massiivisesta ponnesta ja lyhyestä poikkiraudasta, joka on vain hieman miekan terää leveämpi. Kahva on lyhyt ja ponnen alapuoli on suunniteltu tukemaan otetta. Viikinkimiekat olivat yhden käden lyömämiekkoja, joita käytettiin yhdessä kilven kanssa.

Triple Lobed Godfred-viikinkimiekka on nimetty kuuluisan 700-luvulla vaikuttaneen tanskalaisen viikinkipäällikön mukaan. Miekka edustaa Petersen S-tyyppiä, joka oli D-tyypin variaatio ja yleinen ympäri viikinkialuetta. Suomessa kolmilohkoiset viikinkimiekat olivat myös tavallisia ja hyvin edustettuna löydettyjen miekkojen joukossa.

Replikassa on alkuperäisten miekkojen tavoin kahdesta osasta rakentuva ponsi, joka on koottu niittaamalla. Ponnen urissa on metallinen koristepunos alkuperäisten miekkojen tapaan. Suurin osa selvästi kalliimmista viikinkimiekkojen replikoista ei ole näiden yksityiskohtien suhteen uskollinen alkuperäisille miekoille, vaan niissä on yksiosainen valettu ponsi ja ponnen mukana valetut punosjäljitelmät.

Tämän museolaatuisen replikamiekan taottu terä on taottu EN45-hiiliteräksestä (jousiteräs) ja karkaistu Rockwell 45-48 HRC-kovuuteen. Miekan kahvassa on leveä full tang-rakenne (ei kapeaa ruotoa, eli heiveröistä”Rat tail”-rakennetta) ja poikkirauta sekä päätynuppi ovat myös teräsrakenteisia. Kahva ja puurakenteinen tuppi (huotra) on päällystetty aidolla nahalla. Miekan terää ei ole teroitettu.

Tämä malli on ”Regular” / ”Battle Ready”-versio. Miekka vastaa materiaaleiltaan ja rakenteeltaan alkuperäistä ja se on teroitettavissa, jolloin sitä voidaan käyttää esimerkiksi leikkausharjoituksiin.

HUOM! Regular / Battle ready-miekka, valeteroitetulla tai teroitetulla terällä vastaa alkuperäistä taistelumiekkaa myös siinä suhteessa, että terävä terän reuna vaurioituu suhteellisen helposti toisen miekanterän iskusta. Regular –miekkaa ei tästä syystä suositella miekkailuun, missä terien reunat osuvat voimakkaasti toisiinsa. Varsinaiseen miekkailukäyttöön valmistetaan paksummilla ja pyöristetyillä reunoilla varustettuja versioita (Light Combat / Stage Combat-mallit), jotka on suunniteltu kestämään paremmin terän reunoihin kohdistuvia kolhuja. Jos tätä miekkaa halutaan käyttää miekkailuharjoituksiin, terän reuna on suositeltavaa pyöristää hiomalla.

Tekniset tiedot:

 • Kokonaispituus: 99cm
 • Miekan pituus: 94,5cm
 • Terän pituus: 78cm
 • Terän leveys (5cm päässä kahvasta): 43,5mm
 • Terän leveys (5cm päässä kärjestä): 35mm
 • Terän paksuus (5cm päässä kahvasta): 4,9mm
 • Terän paksuus (5cm päässä kärjestä): 4,7mm
 • Kokonaispaino: 1760g
 • Miekan paino: 1319g
 • Terämateriaali: taottu EN45 hiiliteräs (jousiteräs)
 • Terän karkaisu: 45-48 HRC
 • Teroitus: teroittamaton (teroitettavissa)
 • Veriuurna: kyllä
 • Kahvan rakenne: Full Tang, hitsattu ponsi
 • Kahvan materiaali: nahalla päällystetty puu
 • Väistin ja ponsi: teräs
 • Huotra: nahalla päällystetty puu
 • Käyttökohde: näyttelykäyttö, miekkailu, leikkausharjoitukset

Miekan mukana on Loop-mallinen huotra.

HUOM! Miekka on valmistettu käsityönä, minkä johdosta miekkojen mitoissa ja painossa voi olla hieman vaihtelua; ylläolevat tiedot on otettu yhdestä esimerkkikappaleesta.

Loppu

 

Keräilynäkökulma ja näyttelykäyttö:

Miekka on hintaansa nähden erittäin laadukas ja vastaa käytettyjen materiaalien puolesta aitoja viikinkiajan miekkoja (EN45-hiiliteräs on tosin parempilaatuista kuin viikinkiajalla saatavilla olleet teräslaadut). Miekka ei ole myöskään ”teollisesti valmistetun” oloinen kuten useat muut viikinkimiekkojen replikat.

 

Paino 4 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Viikinkimiekka ”Triple Lobed Godfred””
Scroll to Top