Keskiajan Ritarin miekka Oakeshott XII

109,00 

Ritarin miekka, taottu ja karkaistu korkeahiiliteräs. Alkuperäisen keskiajan miekan museolaatuinen jäljennös vastaa materiaaleiltaan ja ominaisuuksiltaan aitoa keskiaikaista miekkaa.

Varasto loppu

Tuotetunnus (SKU): MS-AH6969RZS Osasto:

Myöhäisen viikinkiajan Petersen X ja varhaisen keskiajan Oakeshott X tyyppisistä leveäteräisistä ja pyöreäkärkisistä yhden käden lyömämiekoista kehittyi 1100-luvun jälkipuoliskolla vähitellen kapeammalla ja kärkevämmällä terällä varustettuja miekkoja. Nämä miekat, jotka tunnetaan yleisesti nimityksellä Arming Sword ja ritarien suosimat malliversiot nimillä Knight sword / Knightly sword, ovat pääasiallisesti Oakeshott-luokittelun tyyppiä XI, XII ja XIII, joista erityisesti tyyppiä XII voidaan pitää keskiaikaisen yhden käden miekan arkkityyppinä. Suuri osa säilyneistä keskiajan miekoista kuuluu XII tyyppiin, joka pysyi käytössä 1100-luvulta 1500-luvun alkuun, eli käytännössä koko keskiajan. Oakeshott XII on hyvin monimuotoinen kategoria; miekkojen terissä, väistimissä ja ponsissa on suurta vaihtelua. Tyypillistä kuitenkin on, että miekka soveltuu lyönteihin ja pistoihin eli terän kärkipuoli on kapeneva ja terässä on pitkähkö veriura, n. 2/3 – ¾ terän pituudesta, mutta terän päässä on selkeä veriuraton osuus.

Tämä replika on tehty Wallace-kokoelmassa olevan alkuperäiskappaleen perusteella ja nimetty ehkä kaikkien aikojen kuuluisimman keskiaikaisen ritarin eli Sir William Marshall:n mukaan (joskaan mallina käytetyllä miekalla ei ole todennäköisesti mitään tekemistä kyseisen ritarin kanssa, ja alkuperäinen miekka on saatettu valmistaakin vasta 1300-luvun vaihteen tienoilla eli vasta vuosikymmeniä Sir Marshallin kuoleman jälkeen). Miekka ns. Cruciform-tyylinen (ristinmallinen), eli siinä on Oakeshott XII-miekoille tyypillisin suora väistin (Oakeshott style 1) ja kiekkomainen keskustasta korotettu ponsi (Oakeshott type J). Cruciform oli erityisesti varhaisemmalla keskiajalla tavallisin kahvatyyli mihin vaikutti ristimuodon yhteys kristinuskoon, sillä ritari saattoi polvistua ristinmallisen miekkansa edessä.

Arkkityyppinen keskiajan miekka sopii ajanmukaiseksi varusteeksi erityisesti ratsastaen tai jalkaisin taistelevalle ritarille tai keskiaikaiselle aateliselle 1100-luvun puolivälistä keskiajan loppuun saakka.

Tämän museolaatuisen replikamiekan terä on taottu EN45-hiiliteräksestä (jousiteräs) ja karkaistu Rockwell 45-48 HRC-kovuuteen. Miekan kahvassa on leveä full tang-rakenne (ei kapeaa ja heiveröistä ”Rat tail”-ruotoa) ja poikkirauta sekä päätynuppi ovat myös teräsrakenteisia. Kahva ja puurakenteinen tuppi (huotra) on päällystetty aidolla nahalla. Tupessa on puinen ripustuslenkki ja teräsvahvikkeinen kärki. Miekan terää ei ole teroitettu.

Tämä malli on ”Regular” / ”Battle Ready”-versio. Miekka vastaa materiaaleiltaan ja rakenteeltaan alkuperäistä ja se on teroitettavissa, jolloin sitä voidaan käyttää esimerkiksi leikkausharjoituksiin.

HUOM! Regular / Battle ready-miekka, valeteroitetulla tai teroitetulla terällä vastaa alkuperäistä taistelumiekkaa myös siinä suhteessa, että terävä terän reuna vaurioituu suhteellisen helposti toisen miekanterän iskusta. Regular –miekkaa ei tästä syystä suositella miekkailuun, missä terien reunat osuvat voimakkaasti toisiinsa. Varsinaiseen miekkailukäyttöön valmistetaan paksummilla ja pyöristetyillä reunoilla varustettuja versioita (Light Combat / Stage Combat-mallit), jotka on suunniteltu kestämään paremmin terän reunoihin kohdistuvia kolhuja. Jos tätä miekkaa halutaan käyttää miekkailuharjoituksiin, terän reuna on suositeltavaa pyöristää hiomalla.

Tekniset tiedot:

 • Kokonaispituus: 101,5cm
 • Miekan pituus: 95,5cm
 • Terän pituus: 78cm
 • Terän leveys (5cm päässä kahvasta): 43mm
 • Terän leveys (5cm päässä kärjestä): 25,5mm
 • Terän paksuus (5cm päässä kahvasta): 4,5mm
 • Terän paksuus (5cm päässä kärjestä): 4mm
 • Kokonaispaino: 1610g
 • Miekan paino: 1190g
 • Tasapainopiste: 14cm väistin etupuolella
 • Terämateriaali: taottu EN45 hiiliteräs (jousiteräs)
 • Terän karkaisu: 45-48 HRC
 • Teroitus: teroittamaton (teroitettavissa)
 • Veriuurna: kyllä
 • Kahvan rakenne: Full Tang, hitsattu ponsi
 • Kahvan materiaali: nahalla päällystetty puu
 • Väistin ja ponsi: teräs
 • Huotra: nahalla päällystetty puu
 • Käyttökohde: näyttelykäyttö, miekkailu, leikkausharjoitukset

Miekan mukana on Z-mallinen huotra.

HUOM! Miekka on valmistettu käsityönä, minkä johdosta miekkojen mitoissa ja painossa voi olla hieman vaihtelua; ylläolevat tiedot on otettu yhdestä esimerkkikappaleesta.

 

Keräilynäkökulma ja näyttelykäyttö:

Miekka on hintaansa nähden erittäin laadukas ja vastaa käytettyjen materiaalien puolesta aitoja keskiaikaisia miekkoja (EN45-hiiliteräs on tosin käytännössä parempilaatuista kuin keskiajalla saatavilla olleet teräslaadut). Miekka ei ole myöskään ”teollisesti valmistetun” oloinen kuten useat muut keskiaikaisten miekkojen replikat.

 

Paino 4 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Keskiajan Ritarin miekka Oakeshott XII”
Scroll to Top