Avonainen lierikypärä / Kettle Hat (Spangenhelm)

65,75 

Keskiaikainen kypärä. Kettle Hat-lierikypärän aidon museokappaleen perusteella tehty jäljennös on valmistettu käsittelemättömästä teräslevystä ja se voidaan patinoida haluttuun sävyyn.

Saatavuus: Varastossa

Tuotetunnus (SKU): MH-3884 Osasto:

Tässä varhaista tyyppiä edustavassa lierikypärässä on spangenhelm-rakenne, eli kypärän ulkopinnalla on teräsvanteista koottu kehikko johon kypärän kupoliosan levykappaleet on kiinnitetty niittaamalla. Avonainen lierikypärä kehitettiin aikana jolloin spangenhelm-kehikkorakenteesta oltiin vähitellen luopumassa teräksen laadun ja työstömenetelmien kehittymisen seurauksena. Kehikkorakenteen edut eli valmistuksen nopeus ja helppous olivat kuitenkin edelleen olennaisia kun kypäriä tarvittiin suuria määriä rivisotilaiden käyttöön. Lisäksi kehikkorakenne vahvistaa ja tukevoittaa kypärän rakennetta verrattuna yhdestä levystä pakottamalla valmistettuun lierikypärään.

Avonainen lierikypärä (Kettle hat, Chapel-de-fer) eli ”Teräshattu” on yleisnimitys leveällä lierillä varustetulle avoimelle teräskypärälle. Kypärän kupolimainen muoto ja lieri suojasivat suhteellisen hyvin iskuilta ja lieri esti lisäksi auringon häikäisyä rajoittamatta kuitenkaan sotilaan näkökenttää tai kuuloa. Kettle Hat-kypärää käytettiin usein yhdessä niskan ja kaulan suojaavan rengaspanssarihupun kanssa ja sen alla käytettiin yleensä iskuja vaimentavaa lisäpehmustetta.

Tämä yksinkertainen kypärämalli kehitettiin Englannissa 1000-luvun alussa, ja se levisi yleiseurooppalaiseen käyttöön moninaisina versioina. Yksinkertainen ja helposti valmistettava kypärä oli käytössä kaikentyyppisillä joukoilla ja se profiloitui erityisesti jalkaväen kypäräksi. Kettle hat oli käytössä myös Ruotsi-Suomen sotilailla, ja mm. Helsingin kansallismuseon asehuoneessa on näytteillä useita Kettle hat- kypäriä.

Kettle hat pysyi käytössä satoja vuosia läpi keskiajan käytännössä siihen asti kunnes kypärien käytöstä armeijoiden varusteena ylipäätään luovuttiin 1700-luvun alkuun mennessä. Kun kypäriä jälleen tarvittiin ensimmäisessä maailmansodassa, Kettle hat koki ylösnousemuksen. Brittiläisten ja amerikkalaisten joukkojen ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa käyttämä Brodie helmet (”Tin hat”) on käytännössä Kettle hatin viimeisin laajassa käytössä ollut versio.

Kypärä on valmistettu pinnoittamattomasta teräslevystä (18 gauge) joten se on helppo vanhentaa autenttisemman näköiseksi antamalla öljystä puhdistetun pinnan hapettua tummemmaksi. Kypärässä on nahkainen vuoraus mikä mahdollistaa kypärän istuvuuden (korkeuden) säätämisen ja leukahihna.

Kypärä on tehty toimivaksi / päässä pidettäväksi ja se on mitoitukseltaan väljä, kuvissa oleva styroksipää on päänympärykseltään n. 59cm ja kypärä istuu väljästi.

 

 

Paino 3 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Avonainen lierikypärä / Kettle Hat (Spangenhelm)”
Scroll to Top