Sugarloaf kypärä (Great Helm) visiirillä, 1300-luku

78,95 

Suurkypärä (Great Helm / Sugarloaf), 1300-luku. Museokappaleen perusteella valmistettu kopio kesikiajan tunnetusta kypärämallista, jota käytettiin ristiretkillä ja ritaritaisteluissa.

Saatavuus: Varastossa

Tuotetunnus (SKU): MH-4135.18 Osasto:

Ritareiden käyttämän kiinteällä kasvosuojuksella varustetun Enclosed helmet:n syrjäytti noin vuoteen 1240 mennessä koko pään ja niskan suojannut Great Helm, joka kehitettiin 1100-luvun puolivälin jälkeen ja joka oli laajasti käytössä kolmannella ristiretkellä (1187-1192). Alkuperäinen Great helm oli käytännössä suoraseinäinen ja tasahuippuinen terässylinteri (”peltipurkki”), jossa oli vastaavantyyppiset silmänreiät ja ilmanvaihtoreiät kuin Enclosed Helmet:ssä. Kypärän tasainen päälaki muunnettin myöhemmin suippenevahuippuiseksi ja kypärän muotoa muutettiin vähitellen muutenkin kaarevammaksi, mikä ohjasi tehokkaammin kypärään kohdistuvien iskujen voiman pois kypärän pinnasta.

Vaikka uusi kypärämalli suojasikin koko pään, sen alla käytettiin yleensä edelleen joko rengashaarniskahuppua tai pienempää tiukasti päähän sopivaa teräskypärää, pehmustekankaiden ohella. Isompi kypärävoitiin tällöin poistaa mikäli tarvittiin parempaa näkökenttää.

Great Helm:in suippohuippuista variaatiota nimitetään Sugar loaf – kypäräksi. Nämä kypärämallit nousivat suosioon ristiretkien aikaan, jolloin kypärä koristeltiin usein ristin muotoisilla ilmanvaihtoleikkauksilla ja erityisesti klassisella messinkilevystä muokatulla ristillä, joka niitattiin kypärän kasvo-osan päälle. Ristiretkien aikana syntyneet ritarikunnat jatkoivat mallin mukaisten kypärien käyttöä kuuluisien Lähi-itään suuntautuneiden ristiretkien jälkeen, mm. vähäisemmillä ristiretkillä pakanoiden asuttamaan Koillis-Eurooppaan.

Sekä Great Helm että Sugar loaf –malliset kypärät olivat yleisesti ritareiden käytössä ympäri Eurooppaa suunnilleen vuosien 1220 –1540 välisenä aikana, joskin avattavalla visiirillä varustetut kompaktimmat kypärät (Bascinet, Sallet ja Closed helmet) olivat merkittävässä määrin syrjäyttäneet ne jo 1300-luvun puolivälistä alkaen.

Tämän kypärän malli on 1300-luvun alusta ja se edustaa kehittyneempää Sugar loaf –tyyppiä. Kypärän muodot on pyöristetty ja malli on varustettu avattavalla visiirillä, mikä parantaa huomattavasti kypärän käyttäjän näkökenttää ja kypärän mukavuutta kuumalla säällä. Kypärässä on ristiretkiritareille tyypillinen ristinmuotoinen messinkikoristelu ja teräspinnan patinoitu viimeistely.

Kypärä on valmistettu teräslevystä (18 gauge) ja messinkilevystä. Kypärän mukana on irrallinen pehmustehuppu.

Koska valmistumateriaali on pinnoittamatonta metallia, kypärä on helppo patinoida autenttisemman / käytetymmän näköiseksi. Yksinkertaisemmillaan pinnan vanhentaminen onnistuu pitämällä öljystä puhdistettua kypärää kosteassa paikassa jolloin metalliosat alkavat hapettua tummemmiksi.

Kypärä on tehty toimivaksi / päässä pidettäväksi ja se on mitoitukseltaan väljä, kuvissa käytetyn styroksipään päänympärys on n. 59cm ja kypärä istuu hyvin väljästi.

 

 

Paino 3 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Sugarloaf kypärä (Great Helm) visiirillä, 1300-luku”
Scroll to Top