Teräskalotti (Cervelliere / Skull cap / Domed helmet)

57,26 

Teräskalotti (Cervelliere / Skull Cap / Domed helmet). Yksinkertainen kypärä, joka kehitettiin 1100-luvulla ja joka pysyi käytössä keskiajan loppuun saakka. Replika on valmistettu alkuperäisen mallin perusteella teräslevystä.

Saatavuus: Varastossa

Tuotetunnus (SKU): MH-RTU788 Osasto:

Yksinkertaiset Cervelliere-kypärät kehitettiin 1100-luvun loppupuolella ja niitä alettiin käyttää ristiretkiritarien pääasiallisena kypäränä. Malli korvasi samankaltaisen mutta nenäsuojuksella varustetun normannikypärän (Nasal Helm). Teräskalottia käytettiin yhdessä rengashaarniskahupun kanssa, joko hupun päällä tai alla. Great Helm-kypärien yleistyttyä Cervellier-kalottia käytettiin lisäsuojana suuremman kypärän alla, jolloin suuremman kypärän putoaminen tai tarkoituksellinen riisuminen taistelussa ei jättänyt ritarin päätä suojattomaksi.

Alkuperäinen teräskalotti oli periaatteessa jo satoja vuosia käytetyn nenäsuojuksella varustetun normannikypärän (Nasal Helm) yksinkertaistettu versio. Normannikypärästä Cervelliere erosi nenäsuojuksen puuttumisen ja matalamman / pyöreämmän muotoilunsa puolesta. Kypärä levisi laajaan käyttöön ritarien lisäksi tavallisille jalkaväkisotilaille ja jousimiehille jolloin siitä kehittyi erilaisia versioita. Koska tavalliset sotilaat käyttivät teräskalottia ainoana kypäränä eikä sen niinollen tarvinut mahtua suuremman kypärän sisään, kypärän tarjoamaa suojaa parannettiin muotoilemalla se kupolimaisemmaksi, jolloin muoto alkoi jälleen muistuttaa normannikypärien tyypillistä muotoilua. Cervelliere pysyi käytössä läpi keskiajan ja vielä renessanssin aikanakin 1500-luvun alkupuolella, vaikka se olikin alunperin läheisesti yhteydessä rengahaarniskoihin.

Levyhaarniskojen yleistyessä teräskalotista kehitettiin 1300-luvun vaihteessa koko pään suojaava Bascinet ja siitä edelleen kevyempi Sallet.

Tämä kypärän jäljennös on tehty innoittamattomasta teräslevystä (18 gauge). Kypärässä on leukahihna ja sisäpuolella nahkavuoraus, mikä mahdollistaa kypärän riipuntakorkeuden säätämisen.

HUOM! Tämä kypärämalli on muista keskiaikaisista kypäristä poiketen mitoitukseltaan tiukka ja sopii noin 61cm päänympärykselle asti. Rengashaarniskahuppu ei lähtökohtaisesti mahdu tämän kypärän alle.

 

 

Paino 2 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Teräskalotti (Cervelliere / Skull cap / Domed helmet)”
Scroll to Top