Viikinkikypärä Gjermundbu (Viking Spectacled helmet)

109,95 

Gjermundbu-mallin viikinkikypärä. Teräksestä valmistettu replika Gjermundbystä löytyneestä viikinkikypärästä. Mukana pehmustehuppu.

Saatavuus: Varastossa

Tuotetunnus (SKU): MH-RTU734.18 Osasto:

Löydettyjen viikinkikypärien ja aikalaiskuvausten perusteella viikingit käyttivät joko nenäsuojuksella varustettua yksinkertaista kypärää (Nasal Helm) tai silmikkomaisella etuosalla varustettua kypärää (Spectacled helmet), joka muistuttaa viikinkiaikaa edeltäneellä Vendel-kaudella käytettyjä kypäriä.

Alkuperäisiä viikinkimiekkoja on löydetty tuhansia mutta säilyneitä viikinkikypäriä tunnetaan vain kolme kappaletta, joista kaksi on pahasti hajonneita. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että satunnaisesti vain taistelutoimissa käytettyä kypärää ei pidetty henkilökohtaisena esineenä joka olisi haudattu vainajan mukana kuten jatkuvasti mukana kannettu miekka tai kirves.

Replika on kopio löydettyjen kolmen viikinkikypärän edustamasta silmikkokypärämallista, jota kutsutaan Norjan Gjermundbu:sta löytyneen kohtalaisesti säilyneen kappaleen perusteella Gjermundbu-viikinkikypäräksi.

Vastoin yleista käsitystä viikingit eivät siis käyttäneet sarvikypäriä. Yksikään tunnettu kirjallinen tai graafinen aikalaiskuvaus ei esitä viikinkisotureita sarvilla tai linnunsiivillä varustetuissa kypärissä, vaan nämä yksityiskohdat on lisätty kertomuksiin vasta satoja vuosia myöhemmin. Käytännössä sarvikypärät olisivat olleet taistelussa epäkäytännöllisiä, eikä myöskään sarvikypärien seremoniallisesti käytöstä ole löytynyt todisteita.

Viikinkikypärä on valmistettu pinnoittamattomasta (white metal) teräslevystä (18 gauge) ja kypärässä oleva Aventail (rengaspanssarinen niskasuojus) on galvanoitu. Kypärässä on leukahihna ja sisäpuolella nahkainen vuoraus, joka mahdollistaa riipuntakorkeuden säätämisen. Kupolin päällä oleva piikki on mahdollista ruuvata irti.

Kypärää ei ole galvanoitu tai pinnoitettu muuten kuin öljyämällä, joten se on helppo patinoida autenttisemman / käytetymmän näköiseksi. Yksinkertaisimmillaan pinnan vanhentaminen onnistuu pitämällä kypärää öljystä puhdistettuna kosteassa paikassa jolloin metalliosat alkavat hapettua tummemmiksi.

Kypärä on tehty toimivaksi / päässä pidettäväksi ja se on mitoitukseltaan väljä, kuvissa käytetyn styroksipään päänympärys on n. 59cm ja kypärä istuu hyvin väljästi.

 

 

Paino 3 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Viikinkikypärä Gjermundbu (Viking Spectacled helmet)”
Scroll to Top